Leilas fantastiska bullar |
Ingredienser: (till 20 gigantiska bullar)
Deg:
4 dl mjölk1 dl vispgrädde
2 påsar saffran
50 g jäst
1/2 tsk salt
2 dl strösocker
250 g kesella (10%)
100 g rumsvarmt smör
ca 15 dl vetemjöl (gärna special)
Fyllning:
200 g smör
1 dl strösocker
1 msk kanel
1/2 msk kardemummakärnor
Pensling:
1 ägg
1/2 dl ljus sirap
2 tsk vatten
Garnering:
1 msk kardemummakärnor
1/2 dl strösocker
Gör så här:
1. Värm grädde, mjölk och saffran till 37 grader. Lös upp jästen i degvätskan. Tillsätt salt, socker och kesella. Blanda sedan i smör och mjöl (lite i taget). Knåda degen väl och låt den jäsa till dubbel storlek under duk, ca 45 minuter.
2. FYLLNING: Blanda smör, socker, kanel och nystötta kardemummakärnor till en krämig fyllning.
3. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och dela degen i två bitar. Kavla ut en halva i taget till en rektangulär platta (25x40 cm) och bred på fyllningen.
4. Vik den ena långsidan mot den andra och skär 4 cm breda remsor. Skär ett snitt mitt i remsorna så de ser ut som ett par byxor.
5. Vrid varje "byxben" åt olika håll och och knyt ihop till en knut. Se till att ändarna kommer underst.
6. Låt bullarna jäsa under bakduk ca 40 minuter. Sätt ugnen på 225 grader. Stöt kardemummakärnorna till garneringen och bland med sockret.
7. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 15 minuter.
8. Rör ut sirapen med vattnet. Pensla bullarna med blandningen och strö över kryddsockret. Låt svalna på galler.
Jag har provbakat. Instämmer i att de är goda! Emma
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRadera